En tanke om rektorer

Genom hela mitt liv har jag haft tre rektorer. Alla tre har haft dubbelnamn.

Jag anar ett samband.


Linus förklarar ordet "sport"

Hur uppkommer ord? Vem ligger bakom dem? Vilken historia har varje stavelse?
Idag tar jag med er på en resa i “Sportens” historia och etymologi.

Innan sport hette sport så var det huvudsakligen ett tidsfördriv för uttråkade greker, och hade egentligen inget officiellt namn. Men när sporten spred sig var man tvungna att införa ett allmängiltigt namn.
Sport innebar ett överbryggande av landsgränser, i en nationskär värld, där gränser i vanliga fall fortifierades.  Sport döptes därför efter latinets “Portus”, som betyder hamn.  

portus är även stammen i “Deportera”, och de två fungerade länge som antonymer. Deportera innebär att utvisa personer inom landets gränser som inte tillför särskilt mycket, medan att sporta innebär att hämta människor från andra länder, eftersom vita ärligt talat är ganska dåliga på fotboll.
Det omvända kom att gälla i latinamerikanska och sydeuropeiska länder, vilket man märker om man undersöker språk som spanska eller portugisiska. I dessa språk heter sport “deportes”, eftersom det för dem till stor del innebar att de spelare som inte är bra nog för att sporta inom landet deporterades till vita i-länder. Där kan nämligen till och med deras korpspelare finta av landslagsförsvaret.

Linus förklarar "Homosexualitet"

Det har kommit många frågor till mig gällande homosexualitet. Det råder en del förvirring, och folk frågar: ”Homosexualitet, vad är der?”

 

Jo, kära läsare, ”homosexualitet” uppkom 2004, och innebär helt enkelt att två män, eller för den delen två kvinnor, gör precis det som vi ”vanliga” gör, bara med varandra istället för någon av motsatta könet.

Från början uppkom homosexualitet som en reaktion på de svårigheter som ojämlikhet i samhället förde med sig. Homosexuella par skulle inte längre ha problem med vem som skulle stanna hemma med barnen, eftersom de båda skulle tjäna lika mycket.

Par skulle aldrig hamna i situationer där deras positioner i arbetslivet skulle innebära att en bestämde över den andra, eftersom männen helt enkelt skulle vara chefer på olika företag, och kvinnor skulle kunna samköra till sitt arbete inom vården eller äldreomsorgen. Det senare gjorde att homosexualitet även vann popularitet bland de nyuppsprungna miljömedvetna politiska grenarna.

 

Vad de tidiga pionjärerna för denna alternativlivsstil inte förutsåg var den enorma mediala uppmärksamhet fenomenet skulle dra till sig. Snart hade det blivit som en löpeld, och kändis efter kändis valde att följa den senaste trenden. Det hela kulminerade när kändisparet Gardell-Levengood bildades, och plötsligt gav homosexualitet en ”mainstream-stämpel”.

 

Idag har ”homo-hetsen” sakta tonat bort, och ersatts av nya modeflugor, såsom bisexualitet, damidrott och World of Warcraft.


Hurra, hurra... Ha den äran?

Det gick tydligen bra för Sverige i curlingen, säger tv:n. Det är ju en anledning att fira. En annan är att jag och min bror håller gemensamt släktkalas ikväll, ett efterskott för honom och ett förskjut för mig.

Flickvännen har jag skickat till Turkiet, så nu måste jag försöka fylla tiden mellan kvällens melodifestival och den nästa vecka.
Man får väl ”göra stan”, som det heter. Men det är svårt när man inte fyllt starköl.

Fan, man har ju knappt fyllt svagdricka.

Americas Least Wanted

Tänkt den som var känd. Känd, och inte sjuk.
Och kunde bli osynlig.

Det hade varit häftigt.

Engelsklektion - tankar om bussköer

Det finns brott så hemska att dödsstraff skulle vara som att kittla en seriemördare. Inte tillräckligt, helt enkelt.
Ett av dessa är kopplade till bussköer.

Går man, som jag, på gymnasiet så tar det mig i genomsnitt tre sekunder att kliva på, trycka kortet mot läsaren, och röra mig vidare. Kön stannar inte ens upp. Därför säger all logik att jag, och andra med samma kort, har rätt att stå först i kön. Det handlar om att minska lidandet i kylan för så många som möjligt, så snabbt som möjligt.
Människor som ska lösa biljett, betala kontant, ladda kort och dylikt borde ha vett att ställa sig sist.

Det har de inte. Är det femton minus ska tio personer inte behöva stå och frysa för att en idiot ska beställa tur och retur till Åland klockan tjugo i sju på morgonen.
Det är handlingar som den som leder till en evighet i helvetet.

RSS 2.0