Linus förklarar ordet "sport"

Hur uppkommer ord? Vem ligger bakom dem? Vilken historia har varje stavelse?
Idag tar jag med er på en resa i “Sportens” historia och etymologi.

Innan sport hette sport så var det huvudsakligen ett tidsfördriv för uttråkade greker, och hade egentligen inget officiellt namn. Men när sporten spred sig var man tvungna att införa ett allmängiltigt namn.
Sport innebar ett överbryggande av landsgränser, i en nationskär värld, där gränser i vanliga fall fortifierades.  Sport döptes därför efter latinets “Portus”, som betyder hamn.  

portus är även stammen i “Deportera”, och de två fungerade länge som antonymer. Deportera innebär att utvisa personer inom landets gränser som inte tillför särskilt mycket, medan att sporta innebär att hämta människor från andra länder, eftersom vita ärligt talat är ganska dåliga på fotboll.
Det omvända kom att gälla i latinamerikanska och sydeuropeiska länder, vilket man märker om man undersöker språk som spanska eller portugisiska. I dessa språk heter sport “deportes”, eftersom det för dem till stor del innebar att de spelare som inte är bra nog för att sporta inom landet deporterades till vita i-länder. Där kan nämligen till och med deras korpspelare finta av landslagsförsvaret.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback